4 tips voor het fotograferen van je hond

4 tips voor het fotograferen van je hond

Als iemand vraagt wat ik doe en ik vertel dat ik hondenfotograaf ben, is vaak [...]

Als iemand vraagt wat ik doe en ik vertel dat ik hondenfotograaf ben, is vaak een eerste reactie: ‘wow! is dat niet moeilijk?’ Het kan soms inderdaad een hele uitdaging zijn, maar dat is precies wat ik zo leuk vind aan het fotograferen van honden. Ik wil vandaag 4 trucjes vertellen om zelf aan de slag te gaan om foto’s te maken van je eigen hond (of die van je buren, schoonouders of opa en oma). Natuurlijk zijn deze tips ook goed toe te passen op het fotograferen van andere dieren!

1. Focus!

Gezelligheid is voor mij belangrijk tijdens een shoot, maar focus staat bij mij op nummer 1! Een hond kan soms zo grappig uit de hoek komen en juist die onverwachte en ongedwongen momentjes wil ik vangen. Vaak zijn dit dé karakter trekjes van de hond. 


Juist omdat sommige momenten zo snel kunnen gaan is het scherpstellen op het juiste punt (de ogen) ook erg belangrijk. Tegenwoordig heb ik een ‘animal eye-autofocus’ op mijn camera, dat is ideaal. Daarnaast gebruik ik heel vaak de back button focus. Op deze manier ben ik vrij snel met scherpstellen. Mocht je hier meer over willen weten, raad ik je aan om op YouTube tutorials te kijken hoe je dit kunt instellen op jouw camera.

2. Plat op je buik

Ik probeer me voor te stellen hoe je de wereld bekijkt vanuit het oogpunt van het dier wat ik aan het fotograferen ben. Dit betekent vaak dat ik op mijn hurken zit of plat op de grond ga liggen, het ligt er maar net aan hoe groot de hond is. Vaak krijg je gratis knuffels of hulp als je er zo bij gaat liggen 🙂 

3. Heb en houd geduld

Ik vind dat voor zowel hond (als baas) het maken van foto’s altijd een positieve ervaring moet blijven. Daarom vind ik het belangrijk dat tijdens het vastleggen van je viervoeter ook momenten moeten zijn van spelen, rennen, springen, koekjes eten en ontspanning. En zoals ik hierboven al schreef, ook dat zijn momenten die ik graag vastleg, want ongedwongen momenten zijn soms écht de leukste momenten! 

4. Blijf oefenen!

Geef niet op! Soms lukt het niet in een (of twee) keer om de foto’s te maken die je graag zou willen. Zijn de foto’s misschien bewogen of niet scherp op de goede plek. Zo ben ik ook begonnen! Soms kom ik thuis van een fotoshoot en dan is net die te schattige foto waar hij het water door spettert niet scherp.. Even een klein baal momentje, maar kijk dan naar de foto’s waar je wél trots op bent en blijf gewoon heel veel oefenen en doorzetten! 

Met deze 4 tips kun je lekker aan de gang gaan met het fotograferen van de dieren om je heen! Als laatste wil ik ook nog mee geven dat je jouw foto’s niet moet vergelijken met die van andere (fotografen). Je weet niet hoelang zij gestruggelt hebben voordat ze de foto’s maken die ze nu maken en vergeet niet: zij zijn ook ergens begonnen… 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *